JUDr. Karel Vaňhara: Pohledávka jako nepeněžitý vklad



Vážený pan
Mgr. Dušan Dvořák

Bojkovice 8. 5. 2014

Věc:    Pohledávka jako nepeněžitý vklad

Vážený pane magistře,

            k Vašemu dotazu, zda se dá obchodní společnost založit pohledávkou sděluji následující:

            Podle ustanovení §  15 zák.č. 90/2012 Sb. zákona o obchodních korporacích (dále jen „ZOK“):
            „Vkladem je peněžní vyjádření hodnot předmětu vkladu do základního kapitálu obchodní korporace U akciové společnosti se vklad označuje jako jmenovitá nebo účetní hodnota akcie.

            Předmětem vkladu je věc, kterou se společník nebo budoucí společník (dále jen „vkladatel“) zavazuje vložit do obchodní korporace za účelem nabytí nebo zvýšení účasti v ní (dále jen „vkladová povinnost“).

            Vkladovou povinnost lze splnit splacením v penězích (dále jen „peněžitý vklad“) nebo vnesením jiné penězi ocenitelné věci (dále jen „nepeněžitý vklad“).

            Emisním kursem se pro potřeby tohoto zákona (Pozn.: rozumí se ZOK) vklad a případné emisní nebo vkladové ážio.“

            Podle ustanovení § 21 odst. 2 ZOK „Je-li nepeněžitým vkladem pohledávka, je předmět vkladu vnesen účinností smlouvy o vkladu pohledávky. Na smlouvu o vkladu pohledávky se použití přiměřeně ustanovení občanského zákoníku o postoupení pohledávky. Vkladatel ručí za její dobytnost do výše jejího ocenění.

            Tak jak jsem již dříve uvedl, při záměru založit evropskou společnost je nutné se řídit evropskými předpisy, zejména:
-          Nařízení rady (ES) č. 2157/2001 ze dne 8. října 2001
-          Směrnice rady 2003/72/ES ze dne 22. července 2003.

Tato dispozice je důležitá z hlediska minimální výše základního kapitálu 120 000 €, tak z hlediska aplikace Směrnice rady 2003/72/ES ze dne 22.7.2003, kterou se doplňuje statut evropské společnosti s ohledem na zapojení zaměstnanců.

Výše uvedené evropské předpisy jsou velmi obsáhlé, odkazy na jednotlivé paragrafy (jednotlivé články) by byly nedostatečné s ohledem na jejich provázanost s jinými ustanoveními, pokud však máte zájem, pokusím se jejich obsah zpracovat do souborů, které bych Vám mohl odeslat.

Doporučuji proto velmi důkladně zvážit, zda volit značně komplikovaný způsob založení evropské společnosti již v této fázi, nebo jít cestou založení evropské společnosti ve spolupráci s obchodní korporací se sídlem na území jiného členského státu EU.

Sám osobně bych doporučoval založení akciové společnosti se sídlem na území ČR se základní výší kapitálu 2 mil Kč (tj. bez výzvy pro upisování akcií) vkladem pohledávky do výše jejího ocenění nejméně 2 mil. Kč. Ocenění by muselo být provedeno znalecky postupem stanoveným ZOK.

Z hlediska další práce s tímto tématem by bylo nutné vědět osobu věřitele a jeho způsobilost k majetkové účasti na obchodní korporaci, jakož i výši a bonitu pohledávky, její splatnost apod.

Pokud by Vás zajímalo, jak má vypadat zakladatelská listina a stanovy případné evropské společnosti, mohu tyto dokumenty v rámci mé právní pomoci zpracovat.

K dalšímu postupu vyčkám Vašich dispozic.



JUDr. Karel Vaňhara