JUDr. Karel Vaňhara: Založení evopské společnosti

Datum: 25. dubna 2014 
Předmět: Založení evopské společnosti


Vážený pane magistře,

při založení a zápisu evropské společnosti do obchodního rejstříku, definované v § 1 odst. 2 zák.č. 90/2012 Sb. o obchodních korporacích, jejíž právní režim se řídí Nařízením  Rady č. ES / 2157/ 2001 ze dne 8.10.2001 o statutu evropské společnosti a Směrnicí Rady 2001/86/ES z téhožý dne, kt erou se tento statut doplňuje.

Způsoby zložení evropské společnosti jsou různé, některé jsou doporučované, jiné se nedoporučují. (pokusím se přidržet znění evropských předpisů, abych nedofinoval něco, co by v předpisech Evropského společenství bylo definováno jinak. Způsoby založení SE  jsou tyto:

Fúzí již existujících obchodních společností (typu akciové nebo evropské společnosti), které podléhají právu alespoň dvou různých členských států. Fůze může proběhnout  sloučením i splynutím - při sloučení přebírá právní formu SE přejímající společnost, při splynutí má tuto formu nově vytvořená společnost.

Vytvořením holdingové evropské společnosti, kdy propojenými společnostmi mohou být jak akciové  evropské společnosti, tak společnost s ručením omezeným, které podléhají právu alespoň dvou různých členských států, případně měly minimálně dva roky dceřinou společnost podléhající právu jiného členského státu. Tyto společnosti vytvoří SE vkladem svých akcií  činících alespoň 50 % podíl na hlasovacích právech, za které obdrží akcie evropské společnosti.

Založením dceřiné společnosti obchodními společnostmi, které byly založeny podle práva alespoň dvou různých členských států nebo měly po dobu nejméně dvou let dceřinou společnost v jiném členském  státě a které mají svoje sídlo na území Evropského společenství. Ty mohou založit SE jako svou dceřinou společnost úpisem akcií,l přičemž uspání jednotlivých podílů se řídí národním právním řádem zakládajících zemí. Ty mohou založit SE jako svou dceřinou společnost úpisem akcií, přičemž upsání jednotlivých podílů se řídí národním právním řádem&nbsp ; zakládajících zemí. Založit dceřinou společnost může i sama jediná a již existující evropská společnost.

Změnou právní formy existující národní akciové společnosti na evropskou společnost. To může učinit pouze akciová společnost, která měla nejméně po dva roky dcřinou společnost podléhající právu jiného členského státu než toho, kterým se řídí sama mateřská společnost. Taková společnost musí být založena podle práva některého z členských států evropské unie nebo Evropského hospdářského prostoru a musí mít své sídlo i hlavní správu na území Evriopského společenství. Změna právní formy původní společnost neruší, a zůstává tedy zachována právní kontinuita.

Záměry ve věci detailů při založení evropské společnost mi zatím nebyly sděleny, ale když o tom přemýšlím, je jedinou cestou založení evropské společnosti Založení nejdříve zakládajících akciový společností, jedna na území České republiky a jedna na území Slovenské republiky, a to formou založení dceřiné společnosti obchodními společnostmi,které byly založeny podle práva alespoň dvou různých členských států.

Problémem je podle mého názoru je základní kapitál zakládaných akciových společností a následně výše základního kapitálu evropské společnosti limitovaný evropskými předpisy.

Při součtu poviných limitů základního kapitálu zakladatelů (v ČR a na SR) je minimálně 3 mil. Kč Minimální výše základního kapitálu evropské společnosti je podle evropských předpisů 120 000 €, což cca při kurzu ČNB 1 € = 3,240.000,-- Kč.
Potřeba finančních prostřed,ků pro složení základního kapitálu je i v případě založení SE  formou Ready Made (cena za založení profesionální firmou je cca 55.000,-- Kč.)

S ohledem na výše uvedené doporučuji zvážit jinou formu působení v Evropském hospodářském prostoru, která by si nevyžadovala tak rozsáhnou finanční sanaci. Vím, že to není jednoduché, ale podle mého názoru je nutné si pro další moji práci vyjasnit toto základní východisko, aby se nevy pracovávaly zakladatelské dokumenty, které by nebyly použity a zbytečně se tak plýtvalo časem a právní pomocí.

Sdělte mi proto porosím, vážený pane magistře, svoje základní alespoň rámcové představy, abych na této problematice mohl dále pracovat.

Přeji Vám hezký den, tady prší a je škaredě.

JUDr. Karel Vaňhara.